21 març Fer de la cuina un art
Si ens poséssim a comptar les nombroses olors que poden arribar a haver-hi al món, segurament ens avorriríem, sens dubte jo em quedo amb l’olor a cuina, aquella olor que a mesura que et vas apropant al forn o als fogons és més intensa i que fa entrar gana a qualsevol hora del dia.
A cada poble hi ha uns plats que formen part de la cultura d’un territori.
La cuina de Tossa, com en molts altres llocs, té uns plats que tradicionalment s’han anat fent, gairebé tots amb els productes naturals que subministra l’entorn.
Generalment a Tossa les encarregades de fer la cuina a dins de les famílies han estat, gairebé sempre, les dones. Generació darrera generació han anat transmetent aquells secrets perquè aquell guisat que feia l’àvia a la neta també li surti d’allò més bé.
Un producte de proximitat
La matèria primera que es feia servir fa uns anys no era de primera qualitat, tant per la falta de diners per obtenir-la com per la necessitat de vendre el producte més valuós per treure’n benefici econòmic. Els homes, la majoria pescadors, portaven a casa el peix amb menys demanda pels compradors, el que tenia més difícil sortida o el que tenia algun defecte. Igual que ells feien els pagesos, les collites les venien i portaven les restes cap a casa.
Van fer i fan del menjar un autèntic plaer
El producte de proximitat ha fet que la gastronomia tossenca sigui diferent de la que d’altres pobles poden tenir. Les vinyes, els bolets, el peix, el marisc, el bestiar, la caça… constitueixen un conjunt d’elements fàcils d’obtenir. Però en ser cuinats amb els secrets personals de cada casa, van fer i fan del menjar un plaer que acaba essent alguna cosa més que menjar per viure.
Les dones de Tossa generació darrera generació han anat fent d’aquesta cuina un art, combinant la imaginació i la saviesa davant dels fogons. La cuina tossenca és senzilla però alhora molt elaborada.
Com no podia ser d’un altra manera els plats típics tossencs de més nom, tenen de base el peix i el marisc.
Així doncs tots aquells que tingueu la sort de visitar Tossa no podeu deixar escapar l’oportunitat de provar els calamars farcits, la llagosta amb picada de xocolata, l’arròs amb cabra, el boc amb pèsols, el cim-i-tomba, el suquet o un bon escabetx de sardines, entre molts d’altres.
També cal remarcar els plats tradicionals de Tossa, com els calamars farcits amb mandonguilles per Nada, la llagosta per Sant Pere, els rostits per Sant Vicenç, els gallaritos per la palma i la “competició” que es feia dels bunyols per dijous i divendres Sant, aquestes tradicions esmentades només en són un petit recull.
Fer bunyols per Setmana Santa no és únic de Tossa, el que els feia característics era la comparació que feien dels bunyols cada any per aquestes èpoques. Cada família preparava centenars de bunyols per repartir pel poble, deixar-los tastar tot esperant un “ui que bons” per resposta.
Uns costums gastronòmics especials
En una vila que té una tradició gastronòmica com és la nostra, s’ha d’intentar que per generacions es vagin transmetent aquests secrets de la cuina tossenca, per complaure els paladars més exigents.
Una cuina autòctona i única, que indiscutiblement forma part de la identitat dels tossencs.
Carles Couso i Macaya.