RESERVA EN LÍNIA
Immortalitzar un moment inoblidable - Fondo Cristal Costa Brava
20613
post-template-default,single,single-post,postid-20613,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Immortalitzar un moment inoblidable

La població està voltada de muntanyes

Molts de nosaltres en reiterades ocasions ens hem trobat estirats a la platja de Tossa fent servir les dues mans. Ens son útils alhora de subjectar el nostre telèfon mòbil per tal d’immortalitzar un moment inoblidable.  Envoltats de la família. Dels amics. De la brisa marítima.  De les andanes. De Vila Vella o de les muntanyes.

Tossa, situada en el fons d’una petita vall, arran del mar com si fos un lliri d’aigua” deia Manel Vilà i Dalmau. Poeta establert a Tossa. La població està voltada de muntanyes per la part de terra i de la plana de la mar pel costat marítim, amb costes accidentades de roques i cales a tot el llarg del seu litoral.

El Massís de l’Ardenya

L’espai muntanyós més característic del terme municipal de Tossa és el Massís de l’Ardenya.  El massís és un espai natural que ocupa pràcticament la totalitat del terme municipal de Tossa de Mar i part dels termes de les poblacions veïnes de Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro, Llagostera, Vidreres, Caldes de Malavella i Lloret de Mar. Es tracta d’un terreny muntanyenc, de geologia granítica, que separa el mar de la plana de la Selva i el Baix Empordà.

Cadiretes

El cim més alt del Massís de l’Ardenya, és el Puig de ses Cadiretes de 519 mestres sobre el nivell del mar. És terme de Tossa i Llagostera, i des del seu cim un dia clar es divisa una imponent panoràmica, no tant de la vall de Tossa, la darrera part de la qual queda amagada per Montllor, com per la plana selvatana i la vall d’Aro al nord. Voltats d’una magnífica massa forestal, hom podrà gaudir d’una bonica panoràmica del Montseny, les Guilleries, Finestres, Rocacorba, la Selva, Girona inclosa la Devesa un dia molt clar, els Àngels, les Gavarres i nombroses poblacions de la contrada.

Les depressions del massís estan arrelades a la identitat mediterrània. La costa, amb més de 6 km protegits, és particularment abrupta, fet que ha facilitat l’establiment de diverses espècies rellevants que hi han trobat un refugi ideal. El massís ubicat arran del mar, en lloc privilegiat, està envoltat, encara, de diversificades masses boscoses.

Vegetació molt densa i compacta

Massís d'ArdenyaTot el territori es troba dintre de la regió mediterrània, que ocupa la major part de les zones de plana i muntanya baixa del litoral i prelitoral gironí. Vegetació molt densa i compacta. La sureda és la formació vegetal més característica de la zona. Sovint es troba en forma de bosc mixt, amb alzines i pins barrejats entre els suros. Els pins (pi blanc, pinastre i el pi pinyoner) s’han vist afavorits per l’abandonament dels camps, els incendis i les replantacions. En alguns fondals humits de les zones més elevades es poden trobar comunitats relacionades amb els cursos d’aigua i les fondalades humides com per exemple la verneda, la gatelleda, la lloreda i l’avellanosa. A la zona costanera trobem vegetació mediterrània costanera amb pinedes litorals de pi blanc, surera termòfila i brolles litorals.

Cal destacar la presència d’algunes rareses florístiques com ara la falguera de rei, que es localitza en algunes lloredes del sector nord, i més abundant però amb una distribució geogràfica pràcticament restringida al Massís de l’Ardenya– Cadiretes, la ginesta linifolia.

La gran diversitat d’ambients naturals permet la presència de diferents tipus de fauna.

El mamífer més abundant és el senglar, però també hi ha genetes, guilles i teixons. L’esparver, el xoriguer comú i el falcó pelegrí són algunes de les espècies d’aus més interessants que sobrevolen el massís.

Èpoques prehistòriques

L’existència de menhirs i cistes confirma la presència de l’activitat humana en el massís des d’èpoques prehistòriques.

Vistes Massis

Valorar, conservar i disfrutar

La zona costanera de Tossa de Mar té un relleu típic de la Costa Brava. Costa alta de grans penya-segats articulats amb petites cales. Natura i Tossa, dos noms que van i han d’anar agafats de la mà. Hem de procurar que aquest enllaç sigui etern i que tant els turistes com els mateixos tossencs segueixin disfrutant d’un entorn únic i privilegiat.

Carles Couso i Macaya.

Informació sobre rutes i excursions dins l’entorn del massis de cadiretes: Oficina Tursime Tossa

Natura Local Itineraris Camins de Ronda

També podem disfrutar dels penya-segats des del mar: Fondo Cristal