RESERVA EN LÍNIA
Temps de Carnaval - Fondo Cristal Costa Brava
20480
post-template-default,single,single-post,postid-20480,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Temps de Carnaval

A Catalunya hi ha centenars i centenars de tradicions i festes mil·lenàries; La Pubilla i l’Hereu, les Sardanes, els Castellers, la Flama del Canigó, les rondalles, el Caga Tió, els gegants…

Un dels trets característics més gran que lliga moltes de les  tradicions és la gastronomia.

Al voltant de les celebracions i  festes hi ha un plat  típic, un menjar tradicional, un aliment a destacar, etc.  Tots coneixem el pa amb tomàquet, els calçots, l’escalivada, el bacallà. Tots aquets plats tenen una història al darrere que els fa especials.

La gastronomia va lligada gairebé sempre a l’època de l’any on ens trobem, avui i doncs toca parlar del carnaval.

El Carnaval és una festa que es pot identificar clarament a través de la gastronomia. Hi ha moltes receptes de cuina associades a aquesta festivitat, segurament perquè és un període de disbauxa previ al rigor extrem de la Quaresma. El bon menjar hi té un paper molt important, abans d’afrontar set setmanes on només es podrà dissipar bacallà salat.

La religió catòlica marca la Quaresma com un període de purificació  que dura set setmanes i s’acaba per Pasqua. Antigament els creients seguien una estricta dieta on la carn i els ous estaven totalment prohibits. Aquest és el motiu pel qual aquests dos productes són protagonistes a la dieta durant el temps de carnaval: botifarra d’ou, truites i coques de llardons i greixoneres.

A Catalunya, el plat fort de la festa de Carnaval s’inicia amb l’arribada del Dijous Gras i del Rei Carnestoltes, i finalitza el Dimecres de Cendra, dia de l’enterrament de la sardina, just abans que comenci el període de la Quaresma. Moltes famílies catalanes dinen la truita i la botifarra d’ou, seguit d’una coca de llardons de postres.

Carnaval Costa Brava Sud

 

A Tossa, els preparatius pel carnestoltes comencen ben d’hora…

A Tossa, però els preparatius pel carnestoltes comencen molts mesos abans de fer la truita i la botifarra d’ou. Una preparació prèvia extremadament curosa i estricta, els porta a gaudir plenament dels dies de carnaval.

Mesos abans, les colles dissenyen i preparen els vestits i les carrosses per poder començar a treballar-hi manualment. L’esperit de millora i progressió respecte l’any anterior els fa tenir una pressió afegida.

Les colles tenen dos objectius; gaudir i fer gaudir.

És conegut que a Tossa de Mar hi ha una gran tradició carnavalesca i que les colles de Carnaval més prestigioses de la Costa Brava sorgeixen en aquesta població.

Cada hivern, les colles de Tossa surten a lluir els seus vestits, barrets i carrosses a totes les poblacions veïnes.

La imaginació i creativitat, dos punts clau.

Uns vestits i unes carrosses plenes de fantasia. Representen tribus, plantes carnívores , animals estranys, dimonis, àngels, mitologies gregues o romanes, etc. Totes aquestes i moltes altres temàtiques són fruit de la imaginació  i la creativitat dels membres de cada colla.

Carnaval TossaPlomes, teles, lluentons de tots colors són juntament amb els balls i coreografies, complementades amb les espectaculars carrosses una combinació perfecte. L’impacte visual és increïble, utilitzant llums i uns colors potents les colles són capaces d’impressionar a qualsevol jurat, públic o turista que amb encert, vol gaudir del carnaval a Tossa.

Ho preparen com el Barça prepararia una final de la “Champions”

Molts mesos de dedicació per desfilar només, durant tres caps de setmana. Ho preparen com el Barça prepararia una final de la “Champions”, hores i hores d’entrenament per jugar un partit de 90 minuts que et pot marcar i valorar tota la feina feta durant els entrenaments previs a la data decisiva.

Sense deixar indiferent a ningú també fan la seva feina…

Hi ha altres colles tossenques que tampoc deixen indiferent a ningú. Decideixen comprar la disfressa i unes setmanes abans de la rua de Tossa practiquen la seva coreografia.

Passió, alegria, elegància, determinació i la cura del detall

Passió, alegria, elegància, determinació i la cura del detall són alguns dels mots que defineixen d’allò més bé la paraula carnaval a Tossa.

Això sí, entre lluentons i lluentons busquen un moment per gaudir  del Dijous Gras.

Carles Couso i Macaya.

 

Colles Carnaval Tossa